top of page

Pokrenite T-shirt biznis u 2022? Mali vodič za početnike

Ako imate dobre ideje i pitate se kako ih kapitalizirati, donosimo vam kratak vodič koji će vam pomoći u da stvorite dobar plan za posao!


Saznajte više: Kako pokrenuti T-shirt biznis u 2022? Mali vodič za početnike

Vjerojatno imate iskustva sa on-line kupovinom, i znate da je ova poslovna niša u porastu, a posebno je "eksplodirala" u nesretnoj 2020. godini. Prilagodba tržištima, ali i uvjetima na tržištu donosi napredak. Zašto ne biste iskoristili tu priliku i pokrenuli svoj on-line posao?Majice nisu samo obična casual odjeća - majice su odjevni predmeti koji odražavaju našu osobnost i interese. Majicama šaljemo poruke ili na njima volimo imati nama drage poruke ili slike. Zbog toga je on-line prodaja majica postala jako popularna, a primamljiva za poduzetnike i umjetnike koji traže relativno jeftin način za pokretanje posla. Uz to, očekuje se da će globalno tržište industrije tiska na majice premašiti 10 milijardi dolara do 2025. godine.Kako popularnost prodaje majica raste, nema sumnje da ćete se suočiti s jakom konkurencijom. Mislite da ste zakasnili? Niste.


Stvaranjem brenda za određenu ciljanu publiku i izradom dizajna majica koje žele baš vaši kupci, možete pronaći svoju nišu. U ovom ćemo vodiču proći kroz osnovne korake pokretanja internetske tvrtke s majicama koja vam može biti dodatni (ili postati i osnovni) izvor prihoda!Osnovni koraci za pokretanje posla sa majicama:


Odaberite nišu Istražite mogućnosti tiska na majice Izradite vlastite grafike Pripremite oglase i fotografije Postavite svoju internetsku trgovinu


 

1. Odaberite nišu

Pravilnim odabirom niše (konkretnog tržišta) smanjiti ćete ulaganja u "istraživanja tržišta" i mogućnosti pogreške kod odabira dizajna i proizvoda koji želite plasirati.


Jedan od najvažnijih faktora za uspješno poslovanje s majicama je: pružanje personaliziranih proizvoda točno određenoj ciljanoj publici ili interesnoj skupini.


Općenito, kategorije proizvoda poput "majice za ljude koji vole sport" su preširoke da bi ih se primijetilo na velikom tržištu. Morate bolje fokusirati. Primjer specifičnije niše bile bi majice sa sportskim motivima koji se odnose na ljubitelje ronjenja na dah. Ako ćete biti još precizniji, trebali bi vizualizirati svog idealnog kupca. Tada bi trebali uključiti i odgovore na pitanja: Koliko on ima godina, gdje živi i kakve su mu navike.


Postoji više opcija za pronalaženje i procjenu vaše idealne niše, ali evo nekih:

 • Izaberite nišu koja je vama bliska, o kojoj znate ponešto

 • Procijenite broj stvarnih zainteresanata, ljude koji su aktivni u tim nišama

 • Koristite Facebookov alat selektiranje potencijalne publike da biste procijenili veličinu svoje niše na toj platformi

 • Proučite i popis popularnih hobija na Wikipediji u potrazi za inspiracijom

 • Jednom kada suzite svoju nišu, napravite poslovni plan za svoj posao sa majicama koji pokriva vaše ciljeve i različite mogućnosti prodaje prilagođenih majica


 

2. Istražite materijale i mogućnosti tiska na majice


Nisu sve majice iste i nisu sve vrste tiska iste. Kvaliteta je najvažnija za stvaranje brenda i njegov uspjeh, educirajte se i odaberite najbolje materijale za tisak, te opcije ukrašavanja tekstila (tisak na majice). Upotreba termo preslikača u stvaranju vlastitog on-line branda vam može uvelike olakšati proces! Osim što vam ova tehnika omogućava zadržavanje visokih marži i daje kreativnu slobodu, važno je da je vaš proizvod - potpuno siguran za nošenje.


Možda vam se čini primamljivo žrtvovati kvalitetu za veće profitne marže, ali morate razmotriti kako će kvaliteta utjecati na odluku kupca da ponovo kupi od vas i predloži drugima vaš brend. Na sreću, kalkulacija rada sa našim termo preslikačima za majice ide vam u prilog. Pročitajte više o cijenama termo preslikača u usporedbi sa drugim tehnikama ukrašvanja tekstila ovdje.


Odabir kvalitetne majice za tisak obuhvaća nekoliko čimbenika, uključujući njen kroj, raspon veličina, materijal, mekoću i način izrade. Detaljnije o praznim majicama za tisak možete pročitati ovdje.Nakon što suzite svoj izbor, naručite uzorke kako biste mogli donijeti konačnu odluku. Pitajte nas za naš katalog i naručite uzorke, upoznajte se sa svojim budućim proizvodom i, što je najvažnije - procjenite koliko dobro se osjećate dok nosite "svoju novu majicu".


 

3. Izradite vlastiti dizajn


Ako ste umjetnik, ili grafički dizajner - sigurno imate mnogo ideja o tome kako će izgledati vaša linija odjeće. Ipak, imajte na umu da vaše tržište nisu samo dizajneri, prilagodite se niši za koju dizajnirate!


Pronađite trenutno najprodavanije dizajne i niše. Ako nemate jasnu predodžbu kako trebaju izgledati vaše grafike za majice, dobar početak je proučavanje onoga što je popularno i dobro se prodaje. Imajte na umu da takve "inspiracije" koristite isključivo kao inspiracije, i ne koristite tuđa djela kao svoja. Pomoću ovih stranica možete pretraživati "najprodavanije" i "najpopularnije" majice kako biste dobili ideje za vaš slijedeći dizajn:

 • Zazzle

 • Redbubble

 • SnorgTees

 • Kickstarter t-shirt campaigns


Također, provjerite i Google trendove kako biste stekli uvid u teme koje ljude trenutno zanimaju. Prodaja majica može biti samo "prigodna", tj. samo za određeno razdoblje, prigodu ili su kratkotrajni trend, no bolje je pronaći nišu koja je dugotrajna. U redu je prodavati samo božićne majice, no što ćemo prodavati u ožujku?


Ako niste vješti u dizajnu, a imate odličnu ideju - angažirajte dizajnera!

Jednom kad imate ideju za neke dizajne majica, morat ćete ih zapravo dizajnirati. Možemo vam pomoći oblikovati vaše ideje, obratite nam se bez obaveze!


Gotove dizajnove za majice možete i kupiti! Imajte na umu da ako odlučite krenuti ovim smjerom, postoji velika vjerojatnost da druge trgovine već prodaju bilo koji dizajn koji odaberete, što otežava isticanje vas i vaše marke.


Neke grafičke tržnice s majicama:


Designious: prodaju vektorske pakete i dizajne za majice u .png formatu

Tshirt Factory: nudi razne vektorske slike prilagođene za tisak na majice

Creative Market: ne fokusira se samo na majice, ali možete pronaći preko milijune jedinstvenih fontova, grafika, fotografija i predložaka koje su osmislili neovisni dizajneri i umjetnici iz cijelog svijeta.


Ako vas bune termini .png ili vektorske slike, pročitajte naš vodič kroz vektore ovdje.


Ne zaboravite! - Ako planirate prodavati majice putem interneta, možda ćete trebati kupiti komercijalnu licencu za one grafike koje ste preuzeli od dizajnera! Ponekada se istaknuta cijena na ovakvim tržnicama ne odnosi na preprodaju, već samo za osobno korištenje. Za prodajnu licencu, platiti ćete nešto više!


 

4. Pripremite oglase i fotografije za prodaju


Nakon što napravite neke konačne dizajne, sljedeći će vam korak biti izrada nekoliko "stvarnih fotografija" kako bi vaši kupci mogli vidjeti kako će izgledati konačni dizajn otisnut na majicama. Možete organizirati i pravi photo session kako bi vaši proizvodi na reklamama izgledali - zaista stvarno. Pozovite prijatelje i poznanike, poklonite im neke majice i zamolite ih da vam poziraju za vašu on-line trgovinu. Na taj način ćete dobiti i mali lokalni marketing, te odlične fotografije kakve kupci vole.


Također, ako ste vješti u grafičkim alatima - možete i sami dizajnirati mock-up vaših proizvoda. Još jedna od opcija je korištenje digitalnih servisa za stvaranje mock-up "živih oglasa". Jedan od najpopularnijih on-line alata za stvaranje mock-up za majice, ali i druge proizvode je PlaceIt.


 

Pokretanje jedinstvenog webshopa za vašu trgovinu majicama se može činiti komplicirano, ali na YouTube-u možete pronaći mnogo step by step tutoriala kako kvalitetno postaviti on-line trgovinu. Većina ovih metoda se veže uz klasični dropshipping poslovanje, model poslovanja najbliži posredništvu, u kojem nemate doticaj sa proizvodom, već se fokusirate na marketing. To znači da možete angažirati tvornicu da za vas uradi sav posao oko proizvodnje i slanja narudžbi, dok se vi fokusirate na oglašavanje i promociju vaših proizvoda. Odlična priča, mnogi trgovci koriste upravo dropshipping za ekspanziju distribucije svojih proizvoda i velik je broj "oglašivača" koji su na ovaj način ostvarili značajne financijske rezultate.


Nedostatak ovog poslovnog modela je što vi zaista samo preprodajete tuđe proizvode sa vašim dizajnom, a to znači da ne možete precizno pratiti svoje poslovanje u svim segmentima. Osim toga, veliki problem je - dostava i praćenje pošiljki. Većina kompanija koje nude usluge dropshippinga su bazirane u Aziji ili USA, a to znači da ne možete svojim kupcima nikada garantirati točan datum dostave (posebno ako ste fokusirani na europsko tržište).


Koristite preslikače za Izradu etiketa za majice
Bez velikih ulaganja, vi možete stvoriti vlastitu proizvodnju
 

Ako vam je pokretanje vlastite proizvodnje (što znači i veće marže) primamljivije od preprodaje, predlažemo vam korištenje naših termo preslikača za odjeću. Neke od osnovnih prednosti izrade majica sa preslikačima su:

 • Kvaliteta otiska

 • Minimaliziranje lagera gotove robe

 • Brzina izrade

Koristeći termo preslikače za ukrašavanje odjeće možete brzo i jednostavno u samo 15 sekundi (koliko je potrebno da "opeglate" praznu majicu) stvoriti jedinstven proizvod, izraditi vlastite etikete, ali i ambalažu!

Jeste li znali? Naše termo preslikače možete "peglati" i na karton!
 

5. Postavite svoju on-line trgovinu majicama


Kada ste testirali materijale, pripremili grafike i fotografije za oglase, bez obzira odaberete li "vlastitu proizvodnju" ili dropshipping model, vrijeme je da složite svoju trgovinu!


Za početak, preporučamo vam da se okušate u dropshippingu jer ćete na taj način naučiti kako reklamirati svoje proizvode. Ako budete uspješni, vjerojatno ćete se odlučiti da ne koristite usluge drugih tvrtki već počnete sami proizvoditi svoj brend. Također, brzo ćete shvatiti da samostalno možete povećati svoju zaradu!


Shopify i Ecwid su jedni od najpopularnijih alata za internet trgovine. Omogućuju vam da samostalno dizajnirate svoj shop, integraciju sa različitim načinima plaćanjima, te korištenje aplikacija i usluga trećih strana (tvornice koje će tiskati robu i slati umjesto vas). Fukcionalnosti svakog od takvih alata su manje - više slične, a možete i samostalno napraviti svoj WordPress web site koji će biti vaša online trgovina.


Ako trebate dropshipping tvrtku koja će za vas odraditi sve ove korake, možemo vam i tu pomoći! Imamo dugogodišnje iskustvo u dropshippingu za različite klijente i niše, a najponosniji smo na kvalitetu naših proizvoda zbog čega mnogi web shoppovi i dalje rade punom parom (čitaj: kupci se vraćaju jer će dobiti kvalitetu za svoj novac).

 

Imajte na umu da trebate poštivati zakonske regulative, što znači da se savjetujete kod otvaranja obrta ili tvrtke za "poslovanje putem interneta i pošte". Pokretanjem bilo kojeg posla, važno je da stvorite poslovni okvir u kojem možete nesmetano funkcionirati i bazirati se na svoj brend, a ne mukotrpnu papirologiju.

 
Comments


bottom of page