top of page

Pošaljite nam logo u vektorima. U čemu?

Ovo je pitanje sa kojim se susretnu svi poduzetnici kada trebaju neke grafičke usluge, bilo da je riječ o izradi posjetnica, cjenika, jelovnika ili reklama. Također, kod izrade radne ili promocijske odjeće, grafička studija mole klijente da im logotipe dostave u vektorskom formatu. Posjetnice (vizit karte), jelovnike, flyere, jelovnike, majice, radnu odjeću ili drugi promocijski materijal trebaju svi, što znači da svi trebaju i vektore! Mi u ITG-u smo naviknuti na sve moguće verzije dostavljenih materijala, a često imamo i potrebu da iz "logotipa slikanog mobitelom" izradimo kvalitetan vektorski predložak koji ćemo koristiti u izradi termo preslikača za majice, ali i za druge artikle.

Vektorska obrada za tisak termo preslikaca
Primjer dizajna grafike za termo preslikače


Grafički standardi


Razvojem grafičke industrije i novih poslova usko vezanih uz grafički dizajn, razvila se i terminologija koju su definirali proizvođači software-a zbog standardiziranja određenih komandi, oblika i komunikacije. Grafički standardi su, u osnovi, definicija određenog oblika, znaka, tipografije i boje. S pojavom ranih računala, za definiranje grafičkih pojmova najviše je zaslužan IBM. Tada, cilj grafičkih standarda je bio da se uspostave dogovorene rezolucije slike koju prikazuje grafička kartica, pisač ili ekran.


Važno je da od grafičkog dizajnera, uz logotip, dobijete i knjigu grafičkih standarda

Ne brinite, knjiga grafičkog standarda je jednostavan .pdf u kojem su definirani svi prije spomenuti pojmovi, i vi ne smijete brinuti oko toga! Za to je zadužen grafički dizajner. Ipak, neka grafička studija ili pojedinci poslu ne pristupaju na pravilan način i zbog toga vas mogu dovesti do pitanja iz naslova. Logo u vektorima, što je to!?


Vektori i rasteri za neznalice


Vektorska grafika je način prikazivanja slike pomoću geometrijskih oblika temeljenih na matematičkim jednadžbama. Pomoću vektora računala prepoznaju odnose, razmake i veličine objekta, te se na taj način mogu skalirati, tj. povećavati i smanjivati, bez gubitka kvalitete ili rezolucije. Računalo lakše pamti vektorske oblike i brzo rješava takve jednadžbe. Za razliku od rasterskog prikaza, vektorski formati zauzimaju manje memorije i sa njima je lakše manipulirati. To je također i odgovor na pitanje: "Zašto ti trebaju vektori?!".

Razlika vektorske i rasterske grafike, Wikipedia
Razlika između vektorske grafike i bitmape (rasterske grafike). Izvor: Wikipedia

Kao što možemo vidjeti na slici iznad, uvećavanjem rasterske grafike niske rezolucije gubimo na kvaliteti što može dati loše rezultate finalnog proizvoda, a vi sigurno ne želite da vaš logo izgleda kao skup nejasnih kockica. Kod izrade termo preslikača za majice, brže je, sigurnije i jednostavnije ako možemo raditi sa vektorskim grafikama, ali to ne mora biti pravilo. Izradili smo fantastične termo transfere i iz rasterskih grafika slabije kvalitete.


Osim izrade odjeće, ili termo preslikača za odjeću, možete nas angažirati i za vektoriziranje postojećih rasterskih grafika, pripremu za tisak ili izradu filmova za sitotisak ili offestni tisak. O tome kako izrađujemo filmove za tisak pisati ćemo u nekom od slijedećih postova.


Pede-ef, Illustrator, Corel...


Su samo ekstenzije dokumenata u kojima se mogu dostaviti vektorski formati, a osim njih često se koristi i .svg format. Razlika je jedino u software-u u kojem su grafike izrađene, tj. u kojem formatu su spremljene.

Naravno, nije dovoljno uzeti neku fotografiju i spremiti ju kao (Save as..) .pdf, .ai, .cdr dokument.

Manje zahtjevne grafike solidne kvalitete možemo jednostavno trejsati (Trace bitmap), ali rezultat često neće biti zadovoljavajući. Tada ručno precrtavamo oblike i linije kako bi dobili vektorski format nekoga dizajna. Znači, doslovno precrtajemo dizajn koristeći vektorske alate.


Pojašnjenje pojmova i software-a:

  • .ai (Adobe Illustrator) .cdr (Corel Draw) .pdf (Adobe)

 

Font u krivulje


Ono što je bitmapa (ili raster) kod slike, to je font kod teksta: slova koje koristite u dizajnu. Grafički dizajneri bi trebali svaki vizual za daljnju produkciju "spremiti" kao krivulje (Convert to curves). Zašto? - Nemoguće je očekivati da će svaki grafički studio imati na raspolaganju sve fontove (vrste slova) drugog dizajnera, a i same vrste slova imaju više verzija - pa je najsigurnije konvertirati tekstualne djelove vizuala u krivulje. Krivulje su, u naravi - oblici slova u vektorskom obliku. Tiskanje majica je jednostavnije, brže i jeftinije ako imate spreman materijal! Ako ste dizajn već platili, trebate vektorski oblik i fontove u krivuljama. Nema smisla da nešto plaćate duplo. Ali, ne brinite, našim klijentima nikada ne naplaćujemo uslugu grafičke obrade dizajna!

 

Nadamo se da vam je ovaj članak pomogao u dešifriranju grafičkih pojmova, ali ako imate dodatna pitanja - tu smo za vas, rado ćemo pomoći!

 

Kod kompleksnijih poslova izrade termo preslikača, ponekada trebamo zadržati rasterski oblik kako bismo naglasili sve gradiente (prijelaze među bojama) i "dubinu" dizajna. Važno da je dizajn u najvećoj mogućoj rezoluciji kako bismo precizno dobili sve detalje fotografije ili ilustracije.

bottom of page