top of page

Preslikaci bez Termo prese? Kako?

Dobro ste pročitali, za početak posla ukrašavanja tekstila - nije nužno da investirate u skupe termo preše. Dapače, za apliciranje na zahtjevnija mjesta ograničena prostorom - odlično rješenje je: kućna pegla. Upeglavanje preslikača na džepove košulja, manjih oznaka na polo majice, zaobilaženje plastičnih ili metalnih elemenata (patenti i gumbi) je uvijek izazovno!Industrijske termo preše su svakako najbolji odabir jer zadržavaju konstantan pritisak i temperaturu, što je neophodno za prijenos boje - s preslikača na tekstil.

Alternativa industrijskim termo peglama za apliciranje preslikača na tekstil su - obične kućne pegle / glačala za odjeću. Ako, primjerice, preslikače koristite za označavanje (brendiranje) odjeće, ili apliciranje oznaka veličine - u većini slučajeva, vaša kućna pegla će vam biti dovoljna. Više o izradi etiketa za brendiranje pročitajte ovdje. Na tom linku ćete pronaći i besplatni template vektorskih ikonica i simbola za održavanja odjeće koji će vam pomoći da sami izradite svoje etikete.

 

Prednosti i nedostatci kućnih glačala


Kućne pegle za odjeću se sastoje od plastično-metalnog kućišta, kontrolera i grijača. Ono što ih razlikuje od industrijskih pegli za tisak preslikača je: mehanizam za zadržavanje pritiska. Kod ručnih industrijskih pegli, pritisak se postiže mehanizmom "poluge", dok automatske termo prese koriste zračni kompresor pomoću kojeg stvaraju potreban pritisak.


3 bitna faktora za tisak na majice:

  1. Temperatura

  2. Pritisak

  3. Vrijeme

Temperatura mora biti konstantna, točnije: oscilacije u temperaturi grijača ne bi smjele biti veće od 3-5%. Kada se pegla "programira" da grije na 190°c, za vrijeme prešanja (peglanja), njena temperatura ne smije padati ispod 185°c, a nije poželjno ni da raste preko 195°c. Svaki proizvođač preslikača treba zadati parametre, tehnički list za upotrebu, i to su smjernice koje trebamo pratiti. Doduše, postoje i situacije kada je važnije pratiti upute proizvođača tekstila kojeg ukrašavamo, ali o tome ćemo pisati drugom prilikom. Važno: temperatura koju prikazuje zaslon vaše pegle, ne mora nužno odgovarati stvarnoj vrijednosti, pegle je potrebno baždariti ili barem kontrolirati s vremena na vrijeme. Kod kućnih pegli, postizanje idealne temperature nije jednostavno, i potrebno je određena "praksa" da nađete idealne parametre. Obično odabiremo "pamuk" opciju na kućnom glačalu.


Pritisak grijača na površinu je od iznimne važnosti jer tako osiguravamo da se toplina grijača ravnomjerno rasporedi. Kućne pegle nije potrebno snažno pritiskati kako biste simulirali pritisak industrijskih preši, ali preslikač se neće pravilno ugrijati ako peglu samo ostavite na površini. Dakle, trebamo konstantan pritisak srednje jačine. Zaboravite na "peglanje" odjeće pomičući glačalo kružnim pokretima, kod apliciranja preslikača na majice ili drugi tekstil, želimo ujednačen pritisak na jedno mjesto. Idealan pritisak industrijske termo preše je 6-8 bar ali, osim kod automatskih industrijskih pegli, ova vrijednost je teško mjerljiva na ručnim peglama. Kod ručnih pegli za majice, pritisak možete provjeriti na slijedeći način:

Uzmite obični A4 papir za fotokopiranje i postavite ga na donju ploču vaše termo preše, tako da polovica papira bude "unutra", a druga polovica van pegle. Pritisnite vašu peglu za majice (kao da ćete peglati majicu sa preslikačem) i čvrsto uhvatite papir za onaj dio koji vam je dostupan. Snažno povucite papir, kao da ga želite "iščupati" iz pegle. Ako u tome ne uspijete, pritisak je zadovoljavajuć. Ipak, pritisak ne treba biti ni previše jak, jer tako možete uništiti tekstil kojeg peglate.


Vrijeme koje je potrebno za migraciju tekstilne boje s papira preslikača na tekstil također treba biti zadano prema tehničkom listu. Naši ITT preslikači (industrijski t-shirt transfer) se peglaju 12-15 sekundi. Više o našim ITT preslikačima pročitajte ovdje. Osim vremena "peglanja", trebamo znati i vrijeme "odmaranja" preslikača. Neki preslikači se "skidaju na vruće", dok je neke potrebno ohladiti. Ako za apliciranje preslikača koristimo kućno glačalo za odjeću, vrijeme treba prilagoditi temperaturi i pritisku na način da ćemo, svjesni činjenice da rukom nije moguće postići kontinuiran pritisak na cijelu površinu, preslikač peglati nešto duže (preporuka: 30-40 sekundi).


Ovo su tri osnovna parametra koje trebamo pratiti kada radimo sa peglama za majice, a oni se odnose na industrijske termo preše - mehaničke ili automatske pegle proizvedene za apliciranje preslikača na odjeću. Ako trebate koristiti ručne pegle, zbog specifičnosti prostora i dimenzija odjeće, ili još uvijek niste sigurni kako preslikači rade, a htjeli biste se okušati u ovom poslu - možete improvizirati sa kućnom peglom za odjeću. I da, rezultati su jako dobri ako, ranije objašnjene parametre industrijskih pegli, primjenite na svoju kućnu peglu.

Temperatura, pritisak i vrijeme peglanja moraju biti prilagođeni alatu kojeg imate.

Ideja je slijedeća: da ne uništite tekstil kojeg ukrašavate, nemojte pretjerivati sa temperaturom - koristite postavke vašeg glačala koje obično ima kontrole sinhrone sa vrstom odjeće: pamuk, vuna, poliester... Kako preslikače obično upotrebljavamo za pamučnu odjeću, koristimo te vrijednosti.


Možda niste znali, ali grijač vaše kućne pegle može proizvesti temperaturu i do 250°c

 


Kako peglati preslikače sa kućnom peglom?


Ako ste dobro pročitali tekst iznad, jasno vam je da osnovnim parametrima trebamo prilagoditi alat kojeg imamo: kućnu peglu. Za sve testove u ovom tekstu koristili smo najjeftinije ručno glačalo iz Konzum-a, a naši preslikači su posebno prilagođeni za ove "improvizirane uvjete". Glačalo je marke Home, a više detalja možete pročitati ovdje.


1. Uključite vašu peglu i postavite kontrole na "pamuk". Dajte joj vremena da se ugrije (obično je potrebno manje od 1 minute).

2. Na ravnu podlogu (najbolje drveni stol) postavite tekstil kojeg želite ukrasiti, tako da vam je pozicija za peglanje lako dostupna.

3. Opeglajte mjesto predviđeno za apliciranje preslikača, da površina bude ravna i djelomično ugrijana.

4. Postavite preslikač licem prema dolje i pritisnite svoje glačalo iznad preslikača tako da se on nalazi na sredini grijača vaše pegle.

5. Srednje snažnim pritiskom pritisnite vašu peglu 30-40 sekundi, bez trzaja, kruženja ili "peglanja".

6. Odložite glačalo i pustite da se preslikač "odmori". Potrebno je da opeglani preslikač ne bude previše vruć za vaše ruke. Očekivano vrijeme je 40 sekundi.

7. U jednom potezu, bez zastajkivanja, odvojite papir od površine.


Naš preslikač je na vašoj odjeći. Neuništiv. Otporan na sve uvjete.

Comentarios


bottom of page