top of page

Kako odabrati najbolju termo prešu?


Kako odabrati pravu peglu za majice?

Bilo da je riječ o novim klijentima koji tek počinju posao sa majicama, ili onima iskusnijima koji žele podignuti svoju proizvodnju na višu razinu, najviše upita dobijemo vezano za termo preše, postavke termo pegli, te koju od njih odabrati za određenu namjenu.


Bez obzira koju tehniku ukrašavanja koristite, a bavite se tekstilom - termo preša je važan alat, a samo robusna, kvalitetna i pravilno baždarena pegla vam može dati rezultate koje trebate.


Termo preše koristimo za apliciranje preslikača, fiksiranje boja DTG printa ili lijepljenje termo folije. Prešanje ili "peglanje" preslikača na tekstil metoda je ukrašavanja koja se lako nauči.


Volimo peglati sve tekstile, osim onih kućanskih! :)


Bilo da tek započinjete posao s majicama ili se vaš posao širi, termo pegla ili preša najvažnija je investicija koju ćete napraviti.

Peglanje je jednostavno, i jednom kada "uhvatite ruku", jednostavno i brzo ćete moći stvarati nove proizvode. Kako bi upoznavanje sa vašim novim alatom bilo još jednostavnije, važno je znati neke osnove.

 

Osnovne postavke termo preše


Za početak ćemo se osvrnuti na tri osnovne stvari na koje morate obratiti pažnju, kako bi se preslikač idealno aplicirao na materijal:

  • Temperatura

  • Vrijeme

  • Pritisak

Različiti materijali zahtjevaju različitu temperaturu, preporučamo da pratite upute proizvođača tekstila. Kako pamuk podnosi jako visoke temperature, termo preslikače na pamučne materijale možemo aplicirati na temperaturi od 185 - 195°c, peglajući ih 12 - 15 sekundi.


Osim vrste materijala, prilikom određivanja temperature i vremena, važan faktor je i vrsta preslikača kojeg aplicirate. Na primjer, sublimacijske preslikače, koje koristimo za svijetle poliesterske materijale "peglamo" nešto duže od naših ITT (Industrijski T-shirt Transfer) preslikača. Naše osnovno pravilo prilikom isporuke preslikača je obavezno navesti vrijeme i temperaturu apliciranja odnosno 'peglanja' preslikača. Upute koje zlata vrijede!


Termometri za mjerenje temperature preše
Trake za mjerenje stvarne temperature

Preslikač neće da se zalijepi za tkaninu?

Možda temperatura koju pegla pokazuje nije ona koju i proizvodi?


U tom slučaju je dobro imati termo trake koje će vam pokazati stvarnu temperaturu pegle, možda ju je potrebno samo povećati i time je problem riješen.


Termo trake funkcioniraju kao termometri za mjerenje temperature. Traka se postavi umjesto majice i "opegla se". Markeri na trakama će vam pokazati stvarnu temperaturu termo preše, koja možda zahtjeva baždarenje.


Također, moguće je da grijač ne radi kako treba, na nekim djelovima možda uopće ne radi. U tom slučaju, obavezno kontaktirajte svog distributera ili proizvođača kako bi zamijenili grijač.


Što se tiče pritiska, pegla treba stvoriti pritisak od 4 - 6 bara, ali dobre rezulatate možete dobiti i slabijim pritiskom, prilagođavajući vrijeme i temperaturu. Automatske termo preše, koristeći zračni kompresor, trebaju stvoriti konstantan pritisak od 4 - 6 bar, a ručne ili manualne pegle za stvaranje tog pritiska koriste princip poluge. Ako se odlučite za brzu automatsku termo prešu, trebate imati i zračni kompresor.

 

Zračni kompresori za automatske termo preše


Zračni kompresor je mašina koja stvara zračni pritisak potreban za "stiskanje" grijača termo preše na njenu podlogu. Na taj način grijač ravnomjerno grije podlogu i omogućava prijenos boje. Danas su na tržištu najpopularniji "tihi" kompresori koji vam neće smetati u radnom prostoru, a možete ih nabaviti već od 700,00 kn. Kod odabira kompresora, najvažnije je da može stvoriti pritisak od 8 bar, a dobro je da ima zapremninu veću od 25 litara.


 

Koju peglu odabrati?


Postoji mnogo čimbenika koje je potrebno uzeti u obzir prilikom odabira termo preše za posao. Cijena, dimenzije, mogućnost premještanja termo preše na drugu lokaciju i učinkovitost prvi su koraci pomoću kojih radite eliminaciju među velikom ponudom termo preši na tržištu. Cjenovno, postoje preše u rasponu od ekonomičnih do vrhunskih.


Također, kao što smo ranije objasnili, pegle dijelimo na automatske i manualne (ručne). Tu odluku ćete donijeti ovisno o obujmu posla i brzini koju trebate. Ako tek počinjete, preporučujemo vam da odaberete kvalitetnu ručnu termo prešu, koja će vas služiti i kada posao poraste. S vremenom ćete imati želju za automatizacijom procesa, a tada je najbolje da pratite industrijske trendove i odaberete vrhunski proizvod. Osim toga, pegle dijelimo na one sa ravnim pločama i pegle sa prilagodljivim pločama, te pegle za kape.


Savjeti pri kupnji termo pegle:

  • Provjerite dostupnost servisa i rezervnih djelova

  • Ne zaboravite na dodatne poreze pri uvozu iz zemalja van EU

  • Odaberite onu termo prešu koju imate priliku isprobati

  • Ne kupujte termo prešu samo na temelju cijene

 

Danas vam predstavljamo neke od proizvoda koje smo i sami isprobali, a uvelike su nam olakšali poslovanje. Riječ je o termo prešama talijanskog proizvođača, koji ih proizvodi još od 1970. godine. Prva od njih je automatska termo preša, kraljevska nasljednica genijalne PANTO serije, PRS 5 A.


 

Automatska termo preša PRS 5 PA


Automatska termo preša za majice
Automatska termo preša za majice PRS 5 A

Termo preše PRS, proizvedene u Italiji, dizajnirane su i izrađene kako bi zajamčile savršenu primjenu. Mehaničko savršenstvo stroja i njegova robusna građa osiguravaju dugoročnost stroja i jednostavno održavanje. Bojana je visoko otpornim epoksidnim prahom. Ploča za peglanje proizvedena je odljevkom od legura aluminija, bakra i cinka što osigurava ravnomjernu raspodjelu topline. Jedna jako korisna stvar kod ovih preši je da dok peglate sa ovom peglom imate slobodne ruke. Da, dobro ste pročitali! Ova pegla se aktivira nožnom pedalom.


Petica dolazi sa dvije ploče i pokretnim grijačem, a nešto ekonomičnija je verzija PRS 3 S, opremljena sa jednom pločom i ne zahtjeva dodatni zračni kompresor.


PRS su automatske pegle sa sistemom rada pneumatika/elektornika te posjeduju ploče koje se brzo i jednostavno mogu zamijeniti. U paketu, mašine dolaze s jednom pločom, a ostale grijače i podloge možete naručiti posebno. Iako ovu mašinu možete jednostavno prenamijeniti zamjenom grijača i ploče, osnovna ploča dimenzija 50 x 40 cm će vam biti dovoljna za većinu poslova.


 

Ručna termo pegla Super Combi 3545

Ručna termo preša za majice
Ručna termo preša Super Combi

Manualna termo preša Super Combi je jednostavnija i nešto pokretnija verzija. Odlična je za manje prostore, a njena težina od samo 42 kilograma omogućava vam lakše prenošenje na druge lokacije. Izrađena je od istih materijala kao i njene automatske verzije, a zbog dosta visokog kuta poluge - nije fizički prezahtjevna za "pritiskanje".


Grijači mogu postići temperaturu od 255°c, a dimenzije grijača i ploče su 35 x 45 cm.




 


Pegle za kape


Kada već radite majice, zašto ne biste imali alat za izradu kapa i šilterica? Ako radite puno kapa, PANTO CAP je odlična automatska pegla za kape dimenzija 91x85x93 cm, koja se može koristiti za bilo koju vrstu kapa i za bilo koju vrstu preslikača. Ne zauzima puno mjesta, laka je za rukovanje, a može služiti i za tisak zaštitnih maski za lice. Također, od istog proizvođača nudimo i ručnu verziju pegle za kape.




 

Za cijene, upute i ostale materijale vezano za ove termo preše, javite nam se mailom: info@preslikaci.net

 

5 jednostavnih, ali važnih savjeta za peglanje preslikača:

  1. Kada aplicirate preslikač na majicu ili neki drugi odjevni predmet pazite da ovratnik, šavovi i patetni zatvarači padaju sa strane, odnosno da se ne nalaze na površini za peglanje. Time se osigurava ravnomjerna raspodjela topline i pritska. U suprotnom riskirate da se preslikač podigne ili ne zalijepi u potpunosti za odjeću.

  2. Prije nanošenja preslikača važno je da odjeća na koju aplicirate preslikač ne bude izgužvana i vlažna. Preporučamo da je prethodno opeglate kako bi iz tekstila izvukli vlagu

  3. Pozicioniranje preslikača može biti izazovno. Preslikač postavljen previsoko, prenisko ili izvan središta može na odjevnom predmetu izgledati loše i smanjiti vrijednost - ili još gore, morate početi ispočetka. Za više savjeta o pozicioniranju preslikača pročitajte: 5 najčešćih pogrešaka kod dizajniranja i peglanja majica

  4. Pobrinite se da je pegla uvijek pravilno postavljena prije peglanja. Vrijeme provedeno u dvostrukoj provjeri uputa i postavki dugoročno će vam uštedjeti vrijeme i materijale, a dati trajne i profesionalne rezultate.

  5. Razlikujemo hot peel (skidanje na vruće) i cold peel (skidanje na hladno) preslikače, a to ovisi o proizvođaču i namjeni. Uvijek pitajte proizvođača preslikača na koji način treba skinuti preslikač nakon peglanja.


Postoji niz dodataka i trikova koje koristimo u peglanju. Takvi hackovi mogu poboljšati vaše iskustvo, pojednostavniti rad i ubrzati proces apliciranja preslikača. Uvijek možemo naučiti nove stvari i međusobno podijeliti savjete za korištenje termo preši! Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći da započnete put do uspješnog ukrašavanja svih vrsta materijala, od majica pa do zahtjevne radne odjeće i sportskih dodataka.

 

Svakako nas pratite i dalje jer uskoro obajvljujemo Ultimativni vodič za veličinu i smještaj dizajna!


Iako je peglanje preslikača prilično jednostavno, savršeno postavljanje i veličina dizajna mogu biti izazov. Termo preše stvaraju visoke temperature, savjetujemo vam da pročitajte više o sigurnom rukovanju na ovom linku.


 


bottom of page