top of page

Od donjeg rublja do modne ikone

Jeste li se ikada zapitali kako je t-shirt majica postala ikona američke mode? Izvorno dizajnirana kao donje rublje, majica se s vremenom pretvorila u najprisutniji odjevni predmet.Kako je nastao T-shirt kroj

Podrijetlo T kroja seže u kasno 19. stoljeće, kada su radnici odrezali svoje kombinezone kako bi se ohladili u ljetnim mjesecima. Prva industrijski proizvedena majica je stvorena između 1898. i 1913. kada ih je američka mornarica počela izdavati kao standardne potkošulje. Ali i ranije, još u srednjem vijeku odjeća u obliku slova T krojila se od lana i pamuka. Takve košulje su pružale higijensku barijeru za kožu. Nošenje čiste, oprane majice pokazivalo je bogatstvo. Oblik majice se mijenjao kroz godine, kao i način primjene.


Početkom 20. stoljeća, nova tehnologija pletenja omogućila je masovnu proizvodnju majica sa dodatnim detaljima i u širem rasponu tekstilnih materijala.


Procvat posla sa majicama

Posao s majicama procvjetao je u ranim 1900. ima. Tvrtka Hanes Knitting Company počela je proizvoditi muško donje rublje 1901. godine, dok je Fruit of the Loom počeo masovno plasirati majice u 1910-ima. Već desetak godina kasnije, majice su postale standardna odjeća sveučilišnih sportaša.


 

Našu ponudu Fruit Of The Loom majica pogledajte ovdje. Registrirajte se i provjerite najbolje cijene ovog ikonskog brenda.

 

Američka vojska i mornarica svoje su vojnike oblačili u bijele pamučne majice kratkih rukava. Ratne i poslijeratne slike vojnika odjevenih u majice, pomogle su popularizaciji veze između majice i herojske muškosti. "Ne morate biti vojnik da biste imali svoju osobnu majicu", jedna je od parola iz 1941.Onda je krenulo...

Kada se u priču upleo Hollywood (vrijedi i za popularizaciju svih ostalih proizvoda), marketing je bio kompletiran i postalo je pitanje vremena kada će ovo donje rublje ponovno promijeniti svoj kroj. Marlon Brando i James Dean, omljene zvijezde kino predstava stavljaju točku na i. Sa evolucijom popularne glazbe (kulture općenito), apostrofira se sexipil kao jedan od glavnih elemenata marketinga, a majica - još uvijek shvaćana kao donje rublje, nije iznimka.


Do 1970-ih, majicu su uvelike prihvatile i žene, postala je unisex. Godine 1977. Jacqueline Bisset šokirala je američke filmofile svojom mokrom, prozirnom majicom u filmu The Deep.


Zbog povezanosti s radničkom klasom i subverzivne prirode nošenja donjeg rublja s vanjske strane, majica se dopala generacijama glazbenika, pisaca, glumaca i intelektualaca. Majice su u svijet visoke mode plasirali Yves Saint Laurent i Dior već u 1970-ih, a Chanel, Lacoste, Calvin Klein i Polo Ralph Lauren u 1990-ima. Do 1990. majice su nosili svi, reperi, rockeri, pop zvijezde i modeli.


Poruke na majicama

Kako je majica prešla s donjeg rublja na gornju odjeću, odjevni predmet je postao prazna ploča za poruke, bilo političke, reklamne, grafičke ili humoristične. Tehnološkim napretkom u sitotisku ranih 1960-ih, ispisivanje parola, poruka ili grafika je postalo jednostavnije i brže. Thomas E. Dewey, republikanski predsjednički kandidat, stvorio je možda prvu majicu sa sloganom u svojoj kampanji "Učini to s Deweyjem". 1950-ih, jedna tiskara, tada poznata pod imenom Tropix Togs, dobila je originalnu licencu za tiskanje likova Walta Disneyja. Otprilike u to vrijeme ljudi su počeli shvaćati zaradu koju donosi industrija tiska na majice.


Kako danas izgleda posao sa majicama i zašto nije kasno za početi, pročitajte u našim blogovima:Iako je tiskanje na majice započeto 1950-ih i 1960-ih, tek 70-ih su majice postale moćna platforma za razmjenu poruka. Za to možemo zahvaliti punk pokretu. Rastuća popularnost rock bendova, zajedno sa prosvjedima zbog rata u Vijetnamu, pomogla je učvršćivanju majice kao platforme za razmjenu poruka. Grafičari su se doslovno natjecali tko će napraviti šokantniji dizajn za majicu, i tko će naći pravog modela da takav dizajn nosi na stage-u.


Majice najčešće ukrašavamo sitotiskom, ali danas imamo i druge opcije koje nam dopuštaju da izrađujemo i manje količine, kada je to prekompleksno za sitotisak. U zadnje vrijeme, popularni su DTG printeri (i njihove varijacije danas poznate kao DTF otisak). Ovi printeri doslovno printaju direktno na materijal (DTG direct to garment) , ili na foliju (DTF direct to film) kojom kasnije možemo dizajn prenositi na tekstil. Ova tehnika je isplativa i zgodna za manje poslove, poklon shopove ili druge dućane koji prodaju i ostale personalizirane artikle, a trebaju 1 ili 2 komada istog ispisa. Za ostale tvrtke ili poduzetnike u ovoj branši, sitotisak ipak ostaje najbolja i najjeftinija opcija izrade personalizirane odjeće, bilo da je riječ o radnoj odjeći, sportskoj opremi ili majicama za proslavu djevojačke večeri.


Revoulcija sito preslikača se također dogodila u Americi, a omogućava nam da zadržimo visoku preciznost i kvalitetu sitotiska, a rješimo problem skladištenja gotove odjeće. Ovaj tisak je otporan na sve uvjete korištenja, a može se višestruko prati u strojnim perilicima rublja.


Na majicama smo imali prilike vidjeti (i tiskati) svakakve grafike, od onih šokantnih i provokativnih do nježnih i romantičnih poruka. Majica je postala neizostavan dio svake garderobe, sportske opreme ili radnog odijela, i od svog nastanka - nikada nije izgubila na popularnosti. 

Informacije iz članka: Wikipedia, Vogue.com.au, Realthred.com, Fotografije: Vogue.com.au, Getty Images
コメント


bottom of page